Vi vet alla att träning är en av de viktigaste sakerna du kan göra för din hälsa. Men det är också viktigt att tänka på vad det är du stoppar i dig och när!
 
5 enkla tips som kan hjälpa dig förbättra när, vad och hur du äter!
Undvik att
 
• Dricka kaffe efter kl 12:00 – för en normal person tar det ca 10 timmar att bryta ner koffein i kroppen. Om du tar en kopp på eftermiddagen kan ditt system fortfarande vara påverkad av koffeinet efter midnatt, vilket inte är så bra för vår skönhetssömn! Den takt det tar för kroppen att bryta ner koffein är dock individuellt och beror också på mängden kaffe du har druckit, men för att vara på den säkra sidan, drick ditt kaffe på förmiddagen!
 
• Äta mycket fiber utan att dricka vatten - Att äta fiber är bra för din matsmältning, men om vi inte får i oss tillräckligt med vatten tillsammans med fibrerna, kan det leda till obehag. Fibrer absorberar vatten, vilket gör att maten förflyttar sig snabbare genom ditt system. Om du är uttorkad blir avföringen hårdare vilket kan leda till förstoppning och det vill vi inte, så glöm inte att dricka vatten!
 
Försök att
• Äta dina måltider samma tid varje dag – våra kroppar älskar rutiner! Flera studier har visar på att oregelbundna måltidsmönster är förknippade med en högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar och riskfaktorer såsom högt blodtryck och BMI. Vår ämnesomsättning är på ett 24-timmarsschema och förväntar sig samma saker varje dag, vid samma tidpunkt!
 
• Äta mörk choklad istället för mjölkchoklad – mörk choklad med ett högt kakaoinnehåll (70% eller högre) är ett bättre alternativ än mjölkchoklad. Mörk choklad är full av hälsosamma antioxidanter som skyddar kroppen från för tidigt åldrande och sjukdomar, innehåller mindre socker och har fler mineraler som magnesium, järn och zink.
 
• Äta zink för att sova bättre - Ny forskning har visat att zinknivåer är relaterade till sömnkvalitet. Zink finns i kött, skaldjur, baljväxter, nötter, frön och mejeri. Du kan också fylla på zink med hjälp av kosttillskott för att se till att du får i dig tillräckligt.
 
Kosttillskott för huden – Hiss eller diss?

Från ceramider till antioxidanter till kollagen, hudtillskott är nästan överallt just nu. Vill du veta om de är värda att lägga pengar på? Oriflame frågade en av hälsoexperterna, Caroline Cummins och det här var vad hon hade att säga
 
Q: Det är en stor trend med ätbara hudtillskott just nu! Varför är det så?
A: Bra näring är grunden till en frisk hud. Att äta en balanserad kost full av vitaminer, mineraler, hälsosamma fetter, fytokemikalier och antioxidanter är avgörande för hudens hälsa. Faktum är att de första tecknen på näringsbrist ofta manifesterar sig som hudproblem.
Eftersom vi lever längre söker människor nya sätt att stödja en frisk hud inifrån och ut. Forskning om ingredienser med återfuktande, kollagenstimulerande och rynkreducerande egenskaper har gjort stora framsteg under de senaste åren. Trenden med skönhet från insidan kommer bara att fortsätta växa!
 
Q: Visst behöver jag inte hudtillskott om jag följer en hudvårdsrutin?
A: För att stödja en hälsosam, balanserad kost och anamma en helhetssyn till att "mata din hud" inifrån, är ätbara kosttillskott faktiskt ett utmärkt sätt att komplettera din aktuella hudvårdsrutin.
 
Q: Men fungerar verkligen ätbara hudtillskott? Finns det några vetenskapliga bevis?
A: Kosttillskott lovar många olika fördelar. Vissa ingredienser stöds av starkare vetenskaplig forskning än andra, så det är bäst att välja ett tillskott som stöds av kliniska studier. Det betyder att resultaten har utvärderats vetenskapligt. Produkter utvecklade för hudbarriären är ett bra ställe att börja. En hälsosam hudbarriär spelar en viktig roll för att skydda kroppen från yttre påfrestningar och låsa in fukt för att hålla huden naturligt slät och strålande.
 
Q: Det finns så många olika tillskott – hur väljer jag rätt?
Det är bäst att välja ett tillskott som har stöttats av kliniska studier - leta efter ingredienser som stöds av en RCT (randomiserad kontrollerad studie) då den anses vara den mest tillförlitliga inom klinisk forskning.